Belföld

Célkeresztben a gyanúsan olcsó élelmiszerek

Holnaptól minden termékükről részletes jelentést kell tenniük az importőröknek.

Nem számítanak az élelmiszerek drágulására sem a kereskedők, sem a fogyasztóvédők az úgynevezett másodlagos importellenőrzés miatt, amit egy új kormányrendelet ír elő. Az ellenőrök főként a gyanúsan olcsó termékeket figyelik majd. Az RTL Híradója által megkérdezett áruházláncnál azt mondták, hogy az új szabály rendkívül nagy adminisztrációs terhet ró rájuk. A kormány szerint az utóbbi évek élelmiszerbotrányai miatt szükség van az intézkedésre.

“Eddig is ellenőriztek a nagykereskedelmi vállalatoknál, de korlátozott mértékben, mert az anyagi lehetőségeik megszabták, hogy hány helyen és hányszor tudnak ellenőrizni. Egy kicsit könnyebb lesz úgy, ha bejelentik, hogy hova érkezett import vagy új áru” – mondta Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszermérnöke.

Ezentúl egy űrlapon jelenteni kell például azt, hogy honnan, mennyi, milyen szavatossági idejű, beszerzési árú termék érkezett az importőrhöz. A kereskedők számára eddig vonzó volt import árut kínálni az alacsony ár miatt, keddtől azonban lehet, hogy ez megváltozik. Ugyanis minél több import terméket árulnak, annál több lesz a papírmunkájuk, a megnövekedett adminisztrációhoz pedig új emberek kellenek.

A CBA kommunikációs vezetője szerint biztos, hogy nem szabadulhatnak el ennek hatására az árak, hisz a kereslet folyamatosan csökken. Minden gazdasági és piaci szereplő arra törekszik, hogy a lehető legmérsékeltebb áron biztosítsa a termékeket a fogyasztóknak – mondta Fodor Attila. Vagyis az üzletláncnál arra számítanak, hogy maradnak az olcsó külföldi termékek. Akik ugyanis ezeket az árukat választják, azok elsősorban az ár alapján döntenek. Így azt mondják, ha egy olcsó termék drágulna, már nem tudnák eladni.

AJÁNLOTT LINK:

Szigorúan ellenőrzött import áru (RTL Hírek)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik