Gazdaság

Matolcsy: 2030-ra meghaladhatjuk az EU fejlettségét

"Arcátlanul" optimista és ambiciózus az új kormány gazdaságpolitikája, fiskális élénkítésre azonban most nincs lehetőség, a kormány szigorú költségvetési politikát ígér - közölte Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén azt is elmondta, hogy a kormány 2012 végéig felkészül ugyan a válság újabb hullámára, ám ezt követően már dinamikus európai bővülést feltételez, ezért olyan gazdaságpolitikát határoz meg, amellyel 2030-ra Magyarország meghaladja az EU fejlettségét.

Magyarország az európai reformfolyamatok élére áll – tette hozzá.

A miniszter véleménye szerint monetáris gazdasági élénkítés lehetne, de az MNB nem osztja a kormánynak ezt a véleményét. Noha ez elsősorban nem a jegybanki kamatpolitikát érinti, van más monetáris eszköz is.

Ezért a növekedést a kormány az uniós források ésszerűbb elosztásával, a kutatás-fejlesztésre szánt arányuk növelésével, és az Új Széchenyi Tervvel, új reálgazdasági stratégiával biztosítaná.

A rendezvényt követően a miniszter elmondta, hogy a jegybank vállalati kötvények, elsősorban az MFB által kibocsátott kötvények másodpiaci vásárlásával élénkíthetne. Ez egy másodlagos pénzpiaci művelet, amelyet a válságban minden jegybank folytat, de egyelőre az MNB vezetése erről talán túl konzervatívan vélekedik – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik