Gazdaság

Matolcsy: idén pénzügyi stabilizáció, jövőre reformok

Az idén a pénzügyi stabilizációra koncentrál a kormány gazdaságpolitikája, a 2011-12-es, még válságos éveket pedig Magyarország reformokkal fogja megnyerni.

2013-tól nagy fordulatok elindítását tervezi a kormány – ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) pénteki rendezvényén.

Magyarország jelentős mértékben önfinanszírozóvá vált a megtakarítások növekedésével, amely egyrészt kedvező, de ez a pénz hiányzik a gazdaság dinamizálásához. Ezt a hiányt igyekszik pótolni az Új Széchenyi Terv, amelynek egyik következménye lesz, hogy a magyar gazdaság legnagyobb rejtett száma – a GDP és a GNI közötti rés – szűkül, ahogy az előző Orbán-kormány ideje alatt is történt.

Akkor kilenc százalékról 4,5 százalékra csökkent, most megint 8-9 százalék között járunk – tette hozzá.

A miniszter 2011-12 között 10-15 erőteljes strukturális reform végrehajtását ígérte, amihez – mint mondta – vissza kell szerezni a nemzetközi piacok és befektetők, a belföldi piaci szereplők és a lakosság bizalmát. “Túl vagyunk a gazdasági pénzügyi mélyponton, most fordulatokra, reformokra van szükség” – hangsúlyozta a miniszter.

Matolcsy szerint a “súlyos, nehéz sötét örökségre” és a kedvezőtlen külső gazdasági feltételekre az új kormány új választ adott. Nem a túlélésére alapozott, hanem jövőt megnyerő gazdaságpolitikát követ, “a kormány a jövőből indult vissza, és nem a jelenből indult el araszolva” – szemléltette mondanivalóját a miniszter. 2010 közepétől szerinte a kormány “aknamezőn” próbál kormányozni, a tíz gazdaságpolitikai akna a növekedést fenyegeti, a bővüléshez ezeket kell ezeket hatástalanítani – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik