Gazdaság

Matolcsy: 2020-ig szól az új Széchenyi Terv

Hét kiemelt programot, egymillió munkahelyet és az uniós átlag feletti fejlettségi szintet ígér a koncepció.

Vitára bocsátja és gazdasági konzultációsorozatot indít a kormány az új Széchenyi Tervről, amelynek elkészült a koncepciója – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Új Széchenyi Terv vitairatának ismertetésén Budapesten, a Marriott szállodában szerdán.

A miniszter leszögezte: először a költségvetési egyensúlyt kell helyreállítani. Az új gazdaságpolitika szerint az egyensúly végeredmény, az új fejlesztéspolitikának okosan, célzottan kell beruházásokat, fejlesztéseket támogatni.

“Mi egy olyan koncepciót nyújtunk át önöknek, amely mögé még egy pályázati rendszert és egy pályázati intézményrendszert is szeretnénk majd Fellegi miniszter úrral odatenni” – mondta Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter leszögezte: a tervek szerint Magyarországnak 2030-ra kell elérnie az uniós átlag feletti gazdasági fejlettségi szintet, életszínvonalat. Ennek a 2030-ig terjedő időhorizontnak van egy első tíz éves, 2020-ig terjedő gazdaságfejlesztési koncepciója, ez az Új Széchenyi Terv.

A program fő célkitűzése a munkahelyek teremtése, egymillió új munkahely létrehozása. Ismertetése szerint az Új Széchenyi Terv hét kiemelt programja: gyógyító Magyarország –- egészségipar, megújuló Magyarország -– zöld gazdaságfejlesztés, otthonteremtés -– lakásprogram, vállalkozásfejlesztés –- üzleti környezet fejlesztés, tudomány –- innováció,– növekedés – foglalkoztatás, közlekedés -– tranzitgazdaság.

Az Új Széchenyi Terv a tervek szerint 2011. január 15-én indul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik