Gazdaság

Rossz hír! Erősödik a svájci frank

Ismét erősödött a svájci frank az euróhoz képest csütörtökön délelőtt, miután nyilvánosságra került, hogy a svájci gazdaság a várakozásoknál erőteljesebben bővült a második negyedévben.

Délelőtt tíz óra körül egy euró 1,2956 svájci frankot ért, áttörve az 1,30-as határt a GDP-adat közlése után. A svájci hazai össztermék 0,9 százalékkal bővült a második negyedéven az elsőhöz képest – elemzők 0,8 százalékot vártak -, éves összevetésben 3,4 százalékos volt a bővülés az első negyedévi 2,3 százalékkal szemben.

A vártnál kedvezőbb adat alátámasztja a jegybank új politikáját, mely szerint egyelőre nincs szükség a frankot gyengítő beavatkozásra, hiszen a gazdaság az erős frank mellett is szépen fejlődik.

Mindamellett az előrejelzések szerint a második félévben már veszíthet lendületéből a gazdaság, miután a globális gazdaságban is lassulás várható, és az erős frank végtére is hátráltatja az exportőrök kibontakozását.

Ugyanakkor elemzők azt is felvetik, hogy a frank újabb csúcsokra hághat az euróval szemben, ha az amerikai foglalkoztatásról pénteken nyilvánosságra kerülő adatok rosszak lesznek, és felerősítik a gazdasági kilátások esetleges romlásával kapcsolatos aggodalmakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik