Gazdaság

Egy nagy fedezeti alap okozza a forint nehézségeit?

Előző esti árfolyama környékén kezdett a forint szerdán reggel, majd délelőtt háromnegyed tízkor 287,23 forinton jegyezték az eurót a bankközi kereskedelemben.

Az MTI által megkérdezett devizapiaci kereskedők szerint a forint árfolyama a 290 forintos eurójegyzést is megközelítheti a jelenlegi helyzetben, de annak erős ellenállása miatt nem valószínű, hogy tartósan áttörné.

A dollárt szerdán délelőtt háromnegyed tízkor 226,07 forinton jegyezték 1,2712 dolláros euróárfolyam mellett. Kedden este nyolc órakor a dollárt 226,01 forinton, az eurót 1,2696 dolláron jegyezték.

A svájci frank jegyzése szerdán háromnegyed tízkor 222,65 forint a kedd késő esti 223 körüli jegyzésekkel szemben, száz japán jen pedig 268,68 forint a kedd késő esti 269 forint körüli jegyzések után.

Devizapiaci kereskedők véleménye szerint a forint gyengülése nemzetközi piaci hatásoknak tudható be, de az IMF-hitelkeret körül kialakult nézeteltérések miatt térségbeli társainál sokkal érzékenyebben reagál a forint a negatív hatásokra. A nemzetközi piacokon kedden erőt vett negatív fordulat devizapiaci hatását csak fokozta a svájci frank lendületes erősödése az euróval szemben.

A svájci frank kedden sorozatosan döntötte az árfolyamrekordokat az euróval szemben, de a forinttal szemben is. Az euró 1,2854 svájci frankos jegyzésen érte el valaha legalacsonyabb svájci frank árfolyamát, a forint pedig 223,11 forintos svájcifrank-jegyzésig is gyengült kedden késő délután.

Devizapiaci megfigyelések szerint a forint nehézségeit a svájci frankkal szemben egy nagy nemzetközi fedezeti alap (hedge fund) forint eladással és svájci frank vásárlással nagy tételekben folytatott pozícióépítései okozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik