Gazdaság

Lendületes növekedés a német gépgyártásban

A német gépgyártás rendelésállománya rohamos növekedést mutat. Júliusban a rendelésállomány 48 százalékkal haladta meg az előző évit.

Az ágazat rendelésállománya azonban tavaly 38 százalékos visszaeséssel több mint ötven éve a legsúlyosabb zuhanást szenvedte el – olvasható a német gépgyártó és gyárépítő ipari szakmai szervezet, a VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau) jelentésében.

A rendelések gyarapodását most elsősorban a külföldi kereslet növekedése támogatja: miközben a belföldi megrendelések 38 százalékkal emelkedtek júliusban, addig a külföldi megrendelések 54 százalékkal szárnyaltak.

Az ingadozásoknak kevésbé kitett május-júliusi periódusban a növekedés 57 százalékos volt. “A második félév féktelen növekedési dinamikával indul” – mondta Ralph Wiechers, a VDMA vezető közgazdásza.

A látványos javulást a nemzetközi gazdaságélénkítő programoknak, a fejlődő országok lendületes gazdasági növekedésének, valamint az ágazat vállalatainak a konjunktúra beindulására való jó felkészültségének tulajdonítja a VDMA.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik