Gazdaság

Egy hónapon belül folytatódik a rendkívüli Malév-közgyűlés

Harminc napon belül folytatódik a Malév Zrt. csütörtökön felfüggesztett rendkívüli közgyűlése - mondta el Winkler János, a részvényesi gyűlésen megválasztott igazgatósági elnök.

A részvényesek gyűlését az igazgatóság új elnökének megválasztása után, a tőkehelyzet rendezéséről szóló napirend előtt függesztették fel. A folytatólagos közgyűlés napirendje változatlan: a tőkehelyzet rendezése.

Az MTI kérdésére Winkler János közölte: a jövő héten írja alá azt a dokumentumot, amelynek alapján az igazgatóság elnöke lesz.

A csütörtökön megkezdett rendkívüli közgyűlésen Winkler Jánost, a Magyar Telekom korábbi vezérigazgató-helyettesét választották az igazgatóság elnökévé az augusztus 26-i hatállyal lemondott Urbán László helyére.

A Malév tőkehelyzetének rendezésére annak ellenére van szükség, hogy március elején négymillió forintra lecsökkentették a társaság jegyzett tőkéjét és ugyanakkor – részben az adósságok tőkévé alakításával – 26,82 milliárd forinttal meg is emelték.

Ennek eredményeként lett a magyar állam a Malév részvényeinek 95 százalékos tulajdonosa, míg a fennmaradó hányad döntő részét az orosz állami tulajdonú Vnyesekonombank (VEB) kisebbségi tulajdonában lévő AirBridge Zrt. birtokolja. A tőkerendezésbe a VEB-et is be kell vonni, mint a Malévet finanszírozó bankot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik