usa
Gazdaság

Veszélyezteti a világgazdaságot az USA

A kilábalás megtorpant, az új termékek iránt alacsony az érdeklődés, és az ingatlanpiac is rég nem látott bajban van. Ha az USA így folytatja, lerántja az egész világgazdaságot.

A gazdasági kilábalás lendületének elvesztése egyre nyilvánvalóbb, határozottabb és aggasztóbb – foglalta össze az USA legfrissebb makroadatai alapján levonható tanulságot Robert Dye, a PNC pénzügyi szolgáltató csoport vezető közgazdásza a Bloombergnek nyilatkozva, írja a Napi Gazdaság.

A tartós javak rendelésállománya mindössze 0,3 százalékkal araszolt feljebb júliusban az egy hónappal korábbihoz képest – derült ki a kereskedelmi minisztérium tegnap megjelent adatából -, ami nagyon elmarad a hírügynökség 3 százalékos elemzői konszenzusától.

Az új lakások értékesítése 12 százalékkal zuhant a múlt hónapban a júniusihoz képest, ami az adatgyűjtés kezdete, 1963 óta a legsiralmasabb adat. A pesszimista hangulatot már a használt lakások értékesítéséről tegnap megjelent információ megalapozta: az ingatlanközvetítők szövetségének felmérése szerint ezek eladása 27 százalékkal zuhant júliusban.

Mindezek alapján a Bloombergnek nyilatkozó elemzők arra számítanak, hogy a gazdaság mindössze 1,4 százalékkal nőtt a második negyedévben, szemben a kormány 2,4 százalékos első becslésével.

Ajánlott cikk:

Az USA döntheti be a világgazdaságot (index.hu)

Riasztó jelzések sorozata az USA-ban (Napi Gazdaság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik