Tudomány

Washington fellebbez az őssejtkutatások leállítása miatt

A testület szerint a kutatások során emberi magzatokat semmisítenek meg.

Leállította az emberi embrionális őssejtek kutatásának szövetségi finanszírozását egy amerikai körzeti bíróság hétfőn kibocsátott ideiglenes végzésével. A testület szerint a kutatások során emberi magzatokat semmisítenek meg.

A bíróság egy kutató által júniusban indított kereset ügyében döntött így. A szakember a sokat vitatott kérdésben ellenezte az Obama-kormányzat által képviselt új irányvonalat, amely engedélyezte a kutatások kormányzati finanszírozását.

A végzést kibocsátó Royce Lamberth bíró megállapította, hogy a per valószínűleg sikerrel záródik majd, mert a kormányzat irányvonala megsérti azt a törvényt, amely megtiltja, hogy szövetségi eszközöket emberi embrió megsemmisítésére használjanak fel.

Az embrionálisőssejt-kutatás “nyilvánvalóan olyan kutatás, amely során az embrió megsemmisül” – írta 15 oldalas végzésében a bíró.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) ellen indított keresetet több, az embriókutatást ellenző keresztény csoport támogatta. Az eljárás kezdeményezői szerint az NIH megsértette a törvényt, és egyúttal anyagi eszközöket vont el a felnőtt szervezet által termelt őssejtek kutatásától.

Az Obama-kormányzat azonban megfellebbezi azt a bírói végzést, amely ideiglenesen felfüggesztette az emberi embrionális őssejtek kutatásának szövetségi finanszírozását.

A kormányzat azt fogja kérni a fővárosnak otthont adó Columbia Kerület (D.C.) körzeti bíróságától, hogy oldja fel a hétfőn kibocsátott ideiglenes végzés érvényességét.

ŐSSEJTEK

Az őssejtek a legtöbb, ha nem az összes többsejtű élőlényben megtalálható sejtek. Különlegességük, hogy mitotikus sejtosztódással széles körben képesek a szervezet speciális funkciót ellátó testi sejtjeivé differenciálódni.

Az őssejtek kutatása az 1960-as években Ernest A. McCulloch és James E. Till kanadai kutatók eredményeiből indult ki.

A mai biotechnológia képes arra, hogy sejtkultúrában őssejteket növesztve különböző szövettípusoknak (izmok, idegek) megfelelő specializált sejtekké transzformáljon, ezért terápiás használatukat tervezik.

Különösen az embrionális sejtvonalak, a terápiás klónozással nyert embrionális őssejtek és a még meglehetősen képlékeny köldökzsinórvérből vagy csontvelőből származó felnőtt őssejtek felhasználása ígéretes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik