Gazdaság

Két beszállító vezetéket épít a Nabucco konzorcium

A Nabucco földgázvezeték-konzorcium részvényesei két beszállító szárnyvezeték megépítéséről állapodtak meg Törökország grúziai és iraki határán keresztül.

Az EU támogatását élvező 7,9 milliárd dolláros gázvezetékprojekt évi 31 milliárd köbméter földgázt szállít majd 2014-től a Kaszpi-tenger térségéből Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül Európába, pontosabban az ausztriai hálózati elosztó központba.

A konzorcium részvényesei azonban elvetették az iráni beszállító szárnyvezeték megépítésének tervét. Egyes szakértők szerint a Nabucco nem lesz képes kihasználni szállítási kapacitását az iráni források bevonása nélkül, mivel Irán rendelkezik a világ második legnagyobb földgázkészletével.

A Nabucco konzorcium álláspontja szerint azonban a türkmenisztáni, iraki és azeri források elegendőek lesznek a szállítási kapacitás fedezéséhez. A konzorcium még nem kötötte meg a beszállítói szerződéseket.

A konzorciumban részvényes OMV ebben a hónapban tett korábbi közleménye szerint legkésőbb a jövő év első negyedében kerülhet sor a beruházási szerződés megkötésére, miután az idei negyedik negyedévig megtörténik a kereslet felmérése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik