Gazdaság

Azeri gázt szállíthat a Nabucco

A Nabucco gázvezetékben érdekelt török Botas cég megállapodott az azerbajdzsáni Socar vállalattal az Európának szánt földgáz szállításának feltételeiről.

Baku és Ankara hosszú ideje tárgyal az azeri gáz törökországi exportjának feltételeiről, elsősorban az árakról. A török energiaügyi miniszter keddi tájékoztatása szerint a két állami vállalat minden részletkérdésben megállapodott – beleértve az árakat is -, további részleteket azonban nem közölt.

Tavaly októberben az azeri elnök burkoltan figyelmeztette Ankarát, hogy Azerbajdzsán más útvonalakon szállíthat gázt Európába, ha nem sikerül megállapodni a Törökországba irányuló földgázexport feltételeiről. Utalt arra, hogy a török fél jelenleg igen jutányos áron, a világpiaci ár 30 százalékáért jut hozzá az azeri gázhoz.

A Nabucco gázvezeték konzorcium résztvevői – köztük a Mol Rt. – Azrebajdzsánra mint a vezeték egyik fő szállítójára tekintenek. Elemzők rámutattak, hogy a szerződés aláírásával egy lépéssel közelebb kerültek a megoldáshoz a vezeték feltöltését illetően.

Az azeri ipari és energiaügyi miniszter-helyettese idén februárban Budapesten elmondta, hogy Azerbajdzsán 1200 milliárd köbméter feltáratlan, kitermelhető gázkészlettel rendelkezik, ami hosszú távon akár önmagában is elegendő lenne az évi 31 milliárd köbméter áteresztőképességű Nabucco vezeték táplálására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik