Gazdaság

Kiskapu a végkielégítések megadóztatásában

Kettő helyett akár négymillióig is mentesülhetnek a 98 százalékos különadó alól.

Pénteken hirdették ki az évközi adóváltozásokat, de néhány kiskapu bekerült a törvényszövegbe – számol be róla az adozona.hu. A törvényszövegből nem következik, hogy a kétmillió forint feletti végkielégítések esnek a 98 százalékos különadó alá: az értékhatárt ugyanis külön-külön kell vizsgálni a 60 napon túli, illetve a 60 napra számított összegnél.

Így például, ha valaki havi 1,5 milliós fizetésnél négyhavi végkielégítést kap, akkor a különadó alapja 2 millió forint lesz: 60 napon túli 3 millióból 1 millió és a 60 napra számított 3 millióból is 1 millió forint a különadó alapja. Tehát akár 4 millió forintig is különadómentes a végkielégítés – írja Angyal József okleveles adószakértő.

Azt szintén lehetett hallani a jogalkotó részéről, hogy 50 literig adómentes a pálinkafőzés. A jogszabály szerint viszont sem a készüléket, sem a főzést nem kell bejelenteni, kötelező nyilvántartást sem kell vezetni. Ez azt jelenti, hogy ha valaki naponta 50 liter párlatot főz, akkor nem ellenőrizhető, hogy túllépte-e az 50 litert – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik