Gazdaság

Elfogadták a gazdasági és pénzügyi csomagot

Az országgyűlés megszavazta a bankadót, a kétmilliós bérplafont a közszférában és a 98 százalékos különadót a végkielégítésekre.

A döntés értelmében a pénzügyi szervezeteknek két ütemben kell megfizetniük idén a banki különadót. Orbán Viktor miniszterelnök június 8-án jelentette be a parlamentben a kormány első, 29 pontos gazdasági akciótervét. Ennek része az, hogy az érintett pénzügyi szervezetek költségvetési befizetéseit a korábbi évi 13 milliárdról 200 milliárd forintra emelik.

A törvényjavaslatból az utolsó pillanatban kikerült a “lex Járai” néven ismert javaslat, amely a három évnél nem régebben alapított biztosítótársaságokat kivonta volna a különadó hatálya alól.

A parlament megszüntette a devizaalapú ingatlanhitelezést. A törvénymódosítás szerint a jövőben nem jegyeztethet be jelzálogot a hitelező pénzintézet arra az ingatlanra, amelynek megvásárlásához devizaalapú hitelt nyújt a kérelmezőnek.

A honatyák döntése nyomán a bruttó átlagkereset tízszerese lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének fizetése. Az MNB-ről és PSZÁF-ról szóló törvények tervezett módosítása alapján az adott év márciusától a következő év februárjáig határoznák meg az elnökök fizetését. A törvénymódosítás 2 millió forintos bérplafont vezetett be.

A közszférában foglalkoztatott magánszemélyeknek a jogviszonyuk megszűnésével összefüggésben kifizetett juttatások 60 napra számított rendszeres járandóságot meghaladó része után 98 százalékos különadót kell fizetniük. A rendelkezés a törvény kihirdetését követő 44. napot követő hónap első napján lép hatályba, és a 2010. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni. A különadó alapjába a bevétel 2 millió forintot meg nem haladó része nem számít bele, a 60 napra számított összegből a 2 millió forint feletti összeg ugyanakkor adóköteles. A különadó a törvény hatályba lépését megelőzően kifizetett jövedelmekre is érvényes.

Az Országgyűlés úgy módosította a jövedéki adóról szóló törvényt, hogy a házi fogyasztásra szánt, házi készítésű párlat, vagyis pálinka előállítása adómentessé vált, amennyiben ennek mennyisége nem haladja meg az évi 50 litert.

Az képviselők döntése értelmében a kedvezményes 10 százalékos társasági adókulcsot 2010. július 1-jétől a mostani 50 millió forintos adóalappal szemben 500 millió forintos adóalapig lehet alkalmazni, s ehhez nem szabnak feltételeket. Illetékmentes lesz az egyenesági öröklés és ajándékozás, és megszűnt a nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó.

A Ház 301 igen szavazattal, 12 nem ellenében, egy tartózkodással hozta meg a döntését. A kormánypárti frakciók mellett a Jobbik is megszavazta a javaslatot, az LMP képviselői nemmel voksoltak, a szocialista politikusok pedig nem nyomtak gombot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik