Belföld

Mégsem kétmillió lesz a különadózás határa?

Legalább húsz év után 3,4 milliós végkielégítés fölött sújtanák csak a közszolgákat.

Legalább húsz év időtartamú jogviszony esetén 2-ről 3,4 millió forintra emelné azt az összeghatárt a gazdasági bizottság, ami felett a közszférában a tervek szerint 98 százalékos adó sújtja majd a végkielégítéseket.

A húsz év időtartamot el nem érő jogviszony esetén – a gazdasági és pénzügyi tárgyú törvénycsomaghoz szerdán benyújtott módosító javaslat értelmében – maradna a 2 millió forintos összeghatár, azaz a különadó alapja a bevétel 2 millió forintot meg nem haladó része lenne.

Az indítvány indoklása kitér arra: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az országgyűlési képviselőkhöz címzett július 4-i levele alapján indokolt, hogy “a hosszú ideje a közszolgálatában dolgozó, irritálóan magas jövedelemmel nem rendelkező személyek” esetében a törvényjavaslatban meghatározott kétmillió forintos összeghatárt megemeljék.

A módosító javaslatot a bizottság elnökeként Rogán Antal (Fidesz) írta alá, aki kedden egy kérdésre válaszolva azt mondta: a Fidesz nem zárkózik el attól, hogy megemeljék azt a kétmillió forintos összeghatárt, amely felett a közszférában a végkielégítésekre 98 százalékos különadót vetnének ki.

“A kétmillió forintos korlátot egy elfogadható korlátnak tartjuk, de nem zárkózunk el a módosítás lehetőségétől” – mondta. A módosító javaslatokról a Fidesz frakciója a hét második felében fogja kialakítani az álláspontját a kormánnyal egyeztetve. “Nem tartom kizártnak, hogy ez a módosító indítvány azok között lesz, amelyeket esetleg meg fogunk fontolni” – fogalmazott Rogán Antal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik