Gazdaság

Gyorsult a növekedés az euróövezetben

Gyorsult a gazdasági növekedés az euróövezeti tagországokban a második negyedévben - tette közzé pénteken az Európai Unió statisztikai hivatala.

Április-június között 1,0 százalékkal bővült a 16 ország GDP-je negyedéves összehasonlításban, az előző negyedévben elért 0,2 százalékos növekedés után. Éves bázison 1,7 százalékkal nőtt a GDP, az első negyedévben 0,6 százalékos volt a tizenkét havi növekedés.

Ugyanekkora növekedést regisztrált az Eurostat az egész Európai Uniót tekintve, azaz a 27 tagországban átlagosan 1,0 százalékkal bővült a GDP havi bázison, és 1,7 százalékkal tizenkét hónap alatt.

Ezzel az Európai Unió a néhány hónappal ezelőtti várakozásokkal ellentétben mégis lekörözte az Egyesült Államokat, mert ott mindössze 0,6 százalék volt a negyedéves növekedés – ráadásul lassult is az első negyedévi 0,9 százalékos bővüléshez képest -, éves összevetésben viszont jobban teljesített Amerika, mert 3,2 százalék volt a tizenkét havi GDP-gyarapodás.

Európában Németország és Franciaország volt a növekedés motorja: Németországban a 20 éve történt újraegyesítés óta az idei második negyedévben bővült a legnagyobb mértékben a gazdaság, Franciaország bruttó hazai terméke pedig a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt.

A sor végén változatlanul az adósságválság által legjobban sújtott déli országok állnak: Görögországban az unióban egyedüliként zsugorodott a GDP a második negyedévben az előző negyedévhez képest, 1,5 százalékkal, míg éves szinten 3,5 százalék volt a visszaesés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik