gdp
Gazdaság

Egy százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben

A bruttó hazai termék (GDP) az idén a második negyedévben 1,0 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével 0,8 százalékkal nőtt éves bázison.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság stagnált 2010 első negyedévéhez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az Ecostattal készített közös gyorsbecslése alapján pénteken.

Az elemzők is egyszázalékos GDP-növekedést vártak év/éves alapon. Az első félévben a magyar gazdaság 0,5 százalékkal nőtt a gyors becslés alapján. A KSH módosította a GDP idei első negyedévi, szezonálisan és naptárhatással kiigazított, 2009 IV. negyedévi bázison képzett adatot: a korábbi 0,9 százalékos növekedést 0,6 százalékra korrigálta.

A most közölt adatok szerint az előző év azonos időszakához viszonyítva a II. negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított GDP 0,1 százalékkal nőtt az első negyedévi 1,2 százalékos visszaesés után.

Az ipari adatok igen kedvezően alakultak, a második negyedévben a termelési index átlaga 13,7 százalék volt, ami elsősorban az export húzóerejével magyarázható – mondta Szabó Péter, a KSH főosztályvezetője. Az építőipar viszont továbbra is mélyrepülésben van, a második negyedévi visszaesés két számjegyű – tette hozzá.

A mezőgazdaság éves teljesítményét, noha a betakarítás eredményeit csak nagyrészt becsülni lehet, természetesen számba veszi a KSH, most az látható, hogy két számjegyű lesz a csökkenés – közölte a főosztályvezető.

A további ágazatok közül a kereskedelem továbbra is visszaesést mutat, a szállítás kissé nőtt, a távközlés pedig válságállónak bizonyult, azaz bővült – mondta Szabó Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik