Gazdaság

A PSZÁF a körmére nézne a trükköző bankoknak

Már ősszel törvény születhet a devizahitelesek helyzetének megkönnyítéséről.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) napokban ismertetett javaslata szerint a bankoknak a jegybanki devizaárfolyam, vagy pedig a bankok középárfolyama alapján kellene átszámolni a devizahitelesek havi törlesztőrészletét.

„Semmi nem indokolja, hogy a bankok a vételi és eladási árakat alkalmazzák,mert ehhez semmilyen kockázat és semmilyen költség nem társul, ami miatt ezt kellene alkalmazni” – mondta Szász Károly, a PSZÁF elnöke az RTL Híradónak.

A pénzügyi felügyelet régi-új vezetője úgy véli, akár már ősszel törvény kötelezheti a bankokat a középárfolyam alkalmazására. A PSZÁF külön vizsgálatban nézi meg, hogy a bankok megpróbálják-e különféle trükkökkel áthárítani többletköltségeiket az ügyfelekre. „Bízom benne,hogy már a vizsgálat ténye önmagában is fegyelmezőerőt fog jelenteni a bankok számára” – mondta Szász Károly a televíziónak.

Hozzátette, mindenki magának is figyelje, hogy milyen tételeket mikor és milyen indoklással változtat meg a bank, és ha szükséges, reklamáljon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik