Belföld

Hét magánnyugdíjpénztárat vizsgál a PSZÁF

A PSZÁF figyel arra, hogy a nyugdíjkasszák ne késlekedjenek az adatfeldolgozással.

Újabb hét magánnyugdíjpénztárat (VIT, Vasutas, Qaestor, Prémium, Postás, OTP, MKB) szólított fel kedden publikált határozataiban a PSZÁF arra, számoljanak be arról, hogyan állnak az adóhatóságtól kapott adatok feldolgozásával. A kasszáknak az adóhatóságtól kapott tagdíjbevallási és -befizetési adatok feldolgozottságáról kell meghatározott időszakokra vonatkozóan adatot szolgáltatniuk a felügyelet számára. Hétfőn tizenkettő hasonló határozatot tett közzé a felügyelet. A PSZÁF folyamatosan vizsgálja, hogy a magánkasszák a befizetési és bevallási adatokat milyen mértékben és ütemben dolgozzák fel, és írják jóvá a tagok egyéni számláján, korábban ugyanis ezzel számos probléma volt.

A felügyelet tavaly szeptemberben egyetlen napon 17 olyan határozatot publikált, amelyekben összesen 12,6 millió forint bírságot rótt ki részben azért, mert az érintett magánkasszák késedelmesen dolgozták föl az adóhatóságtól megkapott tagdíj-bevallási és befizetési adatokat, s emiatt pénztártagjaik befizetett tagdíjait is csak késve tudták beazonosítani, és lekönyvelni az egyéni számlákon.

A késedelem azonban sértheti a pénztártagok érdekeit, hiszen az APEH-től átutalt tagdíjak lekönyvelésükig a pénztári közös függő számlán maradnak, s nem kerülnek át – a magánnyugdíjpénztári választható portfóliós rendszer miatt időközben esetleg a függő számlától eltérő hozamokat elérő – egyéni számlákra. Az idei első negyedévben 29,585 milliárd forintot tettek ki az azonosítatlan befizetések (függő tételek) a magánkasszáknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik