Gazdaság

Magánszemélyt bírságolt a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ötmillió forintra bírságolt egy magánszemélyt az Appeninn Nyrt.-vel kapcsolatos piacbefolyásolás miatt.

A felügyelet vizsgálatában megállapította, hogy H. Krisztián – aki a megbízások idején az Appeninn Nyrt tulajdonában álló WBO Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetője volt – saját nevében, valamint érdekeltségi körébe tartozó cég nevében nagy számú megbízást adott az Appeninn Nyrt. részvényeire mind vételi, mind eladási oldalon több befektetési szolgáltatón keresztül.

A PSZÁF a piacfelügyeleti eljárása során előzetes értesítés nélküli helyszíni ellenőrzést tartott a kibocsátó és a vele azonos irodában található érintett cégek székhelyén, ahol az eljárás alá vont személyeket meghallgatta.

A felügyelet tipikusan piacbefolyásolásra utalónak minősíti azt a magatartást, amikor a megbízó az ajánlatát nyilvánosan hozzáférhető helyeken teszi közzé azzal a céllal, hogy olyan benyomást keltsen, mintha aktivitás vagy árfolyamváltozás lenne a pénzügyi eszköznél.

A vizsgálat megállapította, hogy a H. Krisztián által adott megbízások hamis és egyben félrevezető jelzéseket adtak az Appeninn Nyrt. részvények valós keresleti-kínálati viszonyairól, árfolyamáról. A felügyelet megállapította azt is, hogy H. Krisztián bennfentes személyként a tőkepiaci törvényben foglalt bejelentési kötelezettségének nem tett eleget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik