Gazdaság

Az IMF 300 milliárddal elszámolta magát

"A bankadót a kormány nem valami perverz örömből veti ki."

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint az IMF és az EU hibázott, mert nem látta a 300 milliárd forintos lyukat az idei költségvetésben, amit a kormány a bankadóval foltoz be. A különadó nélkül 5 százalék felett alakulna az idei hiány – közölte Cséfalvay Zoltán.

A politikus a Gazdasági Rádióban azt mondta: tetszettek volna “az IMF részéről pontosabban számolni, hogy ne legyen ez”. Nehéz elképzelni egy olyan szituációt, hogy az IMF feláll, elismeri a 300 milliárdos félreszámolást, és üdvözli a bankadót.

Cséfalvay a tárgyalások megakadásáról azt mondta, a költségvetési sarokszámok alakítása nem magyar belügy volt, Budapesten, Brüsszelben és Washingtonban együtt írták. Szerinte a piac nem bírálja a bankadót, vagy veszi az állam által kibocsátott papírokat, vagy nem.

A jövő évi deficitcéllal kapcsolatban azt mondta: Magyarországnak, mint fejlődő, felzárkózó országnak nem lenne rossz, ha lenne lehetősége, kerete adót csökkenteni, hogy ez beindítsa a gazdaságot – tette hozá az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik