IMF
Gazdaság

IMF-vita: a kormány ősszel “le fog csillapodni”

A nemzetközi sajtó figyelni fogja a független intézmények helyzetét.

A Duna Televízió Közbeszéd című műsorában Adam LeBor, a The Times és Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója beszélgetett a magyar kormány kontra IMF vitáról. A két újságíró eltérően értékelte a nemzeti szuverenitás kérdését.

LeBor úgy vélte, a globalizált gazdaság mellett az a valódi kérdés, “mennyi autonómiával bír egy ország”. Magyarország kis ország, amely megpróbál felállni, és próbál nagyon érdekes módon ellenszegülni – tette hozzá.

Nick Thorpe úgy látja: a kormány megteheti, hogy hosszú távú terveiről – a szuverenitás alapján – csak később tájékoztatja az IMF-et, de ez több kérdést is felvet. A BBC tudósítója ugyanakkor nem zárta ki, hogy az önkormányzati választások után közlékenyebb lesz a kabinet.

Gyakran úgy tűnik, hogy a Fidesz előbb megpróbál annyi hatalmat összegyűjteni, amennyit csak lehet. És ezt követően kezdi a politikát alakítani. “Lehet, hogy megint ez fog történni” – tette hozzá.

Adam LeBor szerint Magyarország nemzetközi megítélése továbbra is nagyon jó, nem gondolja, hogy ez jelentősen megváltozott volna. Néhány esetben viszont lát okot az aggodalomra és a fokozott odafigyelésre.

Ezzel szemben Nick Thorpe úgy vélte, Magyarország imázsa nem olyan jó, mint amilyennek lennie kéne, az új kormányzatnak bizonyos esetekben kommunikációs problémái vannak. “Egyre több szem szegeződik” a kormányra külföldről is – tette hozzá.

A BBC újságírója “nagyon meglepődne”, ha a kormányzat bármiféle összeütközést felvállalna akár a gazdaságpolitikát, akár a médiapolitikát illetően. Szerinte az önkormányzati választások után “le fog csillapodni a kormányzat. És nem annyira az euroszkeptikus, hanem inkább a pro európai arcát fogja mutatni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik