Gazdaság

Forgóeszköz-hitelezéssel bővült a Széchenyi Kártya Program

A hazai kisvállalkozások támogatását, talpra állítását szolgálja a bővítés- hangsúlyozta Nagy Anna kormányszóvivő.

A Széchenyi Kártya Program lebonyolításában közreműködő KA-VOSZ ügyfélszolgálatán tartott kormányszóvivő tájékoztatón Nagy Anna emlékeztetett arra, a hazai vállalkozások gondja, hogy nem rendelkeznek elegendő mozgatható készpénzzel, nincs forrásuk új beruházásra, hiányzik a pályázatokon elnyert támogatáshoz szükséges önerő. Ezeken segít a Széchenyi Kártya Program kibővítése a hétfőn indult forgóeszköz-hitelezéssel, a szeptember 1-jétől elérhető beruházási hitellel, illetve a 2011. január 1-jétől hozzáférhető önerő hitellel – tette hozzá.

Nagy Anna kiemelte, hogy a hétfőn indult Széchenyi Kártya Program forgóeszköz-hitel esetében maximum 25 millió forintot vehetnek fel legfeljebb 3 éves futamidőre. A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány az eddiginél nagyobb, 2 százalékos kamattámogatást nyújt a Széchenyi Kártya Programban az új hitelekhez.

A vállalkozások finanszírozásában szerepet játszó Széchenyi Kártya előnyei között említette a kormányszóvivő, hogy 250 ponton igényelhető, nem kell mögé tárgyi fedezet, a piacon lévő lehetőségekhez viszonyítva olcsóbban vehető fel, bürokráciamentes, gyorsan folyósítják, és a futamidő kedvező. Beszámolt arról, hogy az elmúlt 8 év alatt 179 ezer Széchenyi Kártyát igényeltek a vállalkozások, és a kibocsátott kártyákkal 786 milliárd forint hitelt helyeztek ki, és jelentős szerepet játszott az új munkahelyek teremtésében.

A kormányszóvivői tájékoztatón Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke rámutatott: a Széchenyi Kártya a vállalkozások finanszírozásában jó eszköz, fennállása alatt bebizonyította, hogy működőképes, olcsó és életszerű megoldásokat tartalmaz.

Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Széchenyi Kártya kibővítésével kialakult a vállalkozások finanszírozásához szükséges portfólió, így az összes elem működése esetén akár 125 millió forint hitelhez is juthat egy vállalkozás a programban. Kérdésre válaszolva konkrét számok említése nélkül megerősítette, hogy a hitelek feltételei a piacon lévő kondícióknál kedvezőek lesznek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a forgóeszköz-hitelezésben számla ellenében folyósítják a bankok a forrást.

A vezérigazgató fontosnak nevezte, hogy a programot megvédjék, hiszen a bizalom elvére is épül, a kintlévőséget az adóhivatal hajtja be. Krisán László elmondta, hogy a Széchenyi Kártya Programban a gazdasági válság előtt 3-3,5 százalékot tett ki a bedőlések aránya, ez a válság után 5 százalékra nőtt, amely még mindig kedvezőbb a kereskedelmi bankokénál.

A sajtótájékoztatón elhangzott: megvizsgálják, hogy miként lehetne a Széchenyi Kártya Program támogatását az uniós programokba beilleszteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik