Gazdaság

Orbánéknak van mozgásterük

Az uniós szakértő szerint szinte minden célra lehet még forrást találni.

Tíz év alatt egymillió munkahely létrehozását ígéri a januárban induló új Széchenyi-terv. A kormány az elképzelést múlt héten mutatta be. A hangsúly a kis- és középvállalkozások támogatásán van, évi 300 milliárd forintos nagyságrendben szeretné a kormány segíteni a szektort.

Balázs Gábor, a Hétfa Kutatóintézet kutatója, uniós szakértő – aki munkatársaival részletes tanulmányban mérte fel a kormány mozgásterét – az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, kicsit túl van misztifikálva Brüsszel hatásköre.

Az EU az operatív programok prioritáskereteire kötött velünk szerződést. A korlátot az jelenti, hogy melyik prioritásban mennyi pénzünk van – mondta a szakértő. ”Egy-egy ilyen program prioritása nagyjából egy célt tartalmaz és egy összeget.

Hogy azon belül milyen pályázati kiírásokat hirdet meg a kormány, milyen célcsoportnak, ebben nagy a hazai mozgástér – mondta a szakértő.” Ezeken a kereteken belül gyakorlatilag azt csinál a magyar kormány, amit szeretne, egészen addig, amíg a prioritás hétéves kerete el nem fogy.

Bizonyos prioritásoknál most is fennáll ennek a veszélye, de alapvetően még szinte minden lehetséges pályázati célra képes forrásokat mozgósítani a kormány – véli Balázs Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik