Gazdaság

Osztrák korrupciós árny a magyar sztrádán

25 ezer euróért hirtelen javult a tárgyalások klímája.

Korrupció gyanúja miatt vizsgálódnak Ausztriában a Porr építési vállalat ellen, többek között egy magyarországi tanácsadói szerződéssel összefüggésben. A Falter című hetilap szerint az ügyészség egyebek között azt is vizsgálja, mire fizetett ki a cég a lobbista, Peter Hochegger Astropolis nevű vállalatának 25 ezer eurót (mintegy hétmillió forintot) – ismerteti a cikket a Heti Válasz.

A magyarországi sztrádaépítéssel kapcsolatos tanácsadói szerződés kapcsán a Porr tagadta a vesztegetés vádját. Szerinte a 25 ezer euró kifizetése sem az osztrák, sem a magyar jogot nem sértette. Az osztrák ügyészség folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozik, de a Falter szerint a lobbista azt mondta vallomásában, hogy a Porr „tudni akarta, milyen a hangulat a magyar kormányban a beruházások terén”, ezért ő „kutatással bízott meg több embert”.

Az építőipari cégnek állítólag „elszámolási gondja” volt a magyar bürokráciával, egy autópálya-projekttel kapcsolatban több millió euró honorárium kintlévőségük volt „rossz tárgyalási alap” miatt. A 25 ezer eurós kifizetés hatására „hirtelen létrejött a tárgyalókészség”. „Néha egyszerűen csak úgy hiszem, hogy valaki a kapcsolatai révén hatást tudott elérni” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik