Gazdaság

Új adót vezetne be Matolcsy

A feketefoglalkoztatásban élen járó szektorokat új, kedvezményes adókulccsal terelné a legális gazdaság irányába a május 28-án esküt tevő következő kormány.

Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnetnek adott interjúban kifejtette, hogy a bürokrácia leépítésével, a korrupció megtámadásával, az első gesztusértékű adócsökkentésekkel és az uniós fejlesztési források gyorsításával a számítások szerint már az idén egy százalékkal növelni lehet a gazdaság bővülésének ütemét.

Elmondta, a bürokrácia csökkentése az elején nem jár elbocsátásokkal, a leépítést egy négyéves programként kell elképzelni. “Egy sor intézményt össze lehetne vonni, vagy akár meg lehetne szüntetni” – jelentette ki Matolcsy György.

“Olyan három éves adóreformban gondolkodunk, ami 2010 közepén indul, de az igazi nagy dobásokra 2011-ben van esély” – mondta Matolcsy György. Hozzátette: a családi kisegítő munkára külön kedvezményes adózást kínálnak majd, s a tipikusan feketemunkából élő iparágak – a mezőgazdaság, a turizmus, beleértve a vendéglátást, az építőipar, és a családi kisegítő gazdaság – is újfajta adózásra számíthatnak.

Gyorsítják az uniós források kifizetését, ha a Széchenyi tervben vállalt 30 napra nem is, de 60 napra csökkenteni lehet a pályázatok elbírálási határidejét a jelenlegi átlagos 18-20 hónapról – mondta Matolcsy György a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az önkormányzati tárca szakemberei, és a Fellegi Tamás által rendelt előzetes elemzésekre hivatkozva.

Ajánlott cikk:

Matolcsy: új, kedvezményes adó lesz (FN.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik