Belföld

Matolcsy: újra indul a Széchenyi-terv

A leendő nemzetgazdasági miniszter esélyt lát egy idei, év közbeni adócsökkentésre és szigorú költségvetési politikát ígér.

Matolcsy György szerint a növekedés beindítása érdekében azonnali fordulatra van szükség egyebek mellett az adórendszerben, és a foglalkoztatásban; az idén az államháztartási hiány a GDP 4,5-6,5 százaléka között lehet. A leendő nemzetgazdasági miniszter lát esélyt egy idei, év közbeni adócsökkentésre és szigorú költségvetési politikát ígér.Matolcsy György, az új kormány leendő minisztereit bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatót követően azt mondta: azonnali fordulatra van szükség az adórendszerben, csökkenteni kell a bürokráciát, teljes fordulatra van szükség foglalkoztatásban, el kell érni az uniós források jobb felhasználását és új Széchenyi-tervet kell elindítani.

Matolcsy György az MTI-nek az energiapolitikával kapcsolatban azt mondta: a következő kormány mindenképpen “kordában kívánja tartani” az energiaárakat.

A fideszes a politikus elmondta: már jelenleg is folynak informális tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A későbbiekben a kormányfő, Varga Mihály, és ő, valamint a jegybank képviselői tárgyalnak majd az IMF-fel. Szavai szerint a valutaalap egyebek mellett alacsony államháztartási hiányt, csökkenő pályára álló államadósságot, valamint a növekedés és a strukturális reformok elindulását várja el Magyarországtól.

Kifejtette: a Varga Mihály által vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság várhatóan június közepére teszi le jelentését, akkor lehet majd tisztán látni, hogy például szükség van-e pótköltségvetésre. Szintén ettől tette függővé azt is, hogy mekkora adócsökkentésre szánja el magát a kormány, de megerősítette: lát lehetőséget még az idén egy év közbeni adócsökkentésre.

Véleménye szerint 2011 végén határozható meg reálisan az euróbevezetés időpontja Magyarországon. Úgy fogalmazott: jelenleg nem lehet reálisan célba venni az euró bevezetését. A június közepére várt jelentés ismeretében részletes leltárt kell készíteni, és ehhez képest másfél év múlva lehet megnevezni az euróbevezetés menetrendjét.

“Úgy gondolom, Széchenyi Istvánt újra ide kell hívni közénk” – fogalmazott Matolcsy György. A miniszter szerint szükség van a Széchenyi-terv újbóli elindítására, nagyobb szerepet kell szánni a kutatás-fejlesztésnek, az innovációnak, a versenyképesség növelésének, az egészségiparnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik