Gazdaság

Áthárítják-e az ügyfelekre a bankadót?

Eltér a Bankszövetség és a Költségvetési Tanács véleménye.

A Bankszövetség elnöke ígéri, hogy a csütörtökön elfogadott bankadó miatt nem kell majd többet fizetniük az ügyfeleknek, a Költségvetési Tanács szerint azonban a pénzintézetek áthárítják majd ezt a különadót – hangzott el az RTL Híradójában.

A bankadóról szóló törvény megszavazása előtt Ertsey Katalin, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta: a magyar fogyasztókat semmi nem védi a bankadó áthárításától. Orbán Viktor miniszterelnök szerint azonban nem kell aggódni, szerinte ha olyan egyszerű volna ezt a bankadót áthárítani az emberekre, akkor vajon miért harcolnak körömszakadtáig a bankadó ellen a nemzetközi bankok.

Török Ádám, a Költségvetési Tanács tagja szerint viszont legalábbis a bankadó egy részét az ügyfelek állják majd. Szerinte az ügyfelek ezt nem fogják közvetlenül látni, hiszen nem áthárításként közlik velük a pénzintézetek, hanem különböző költségelemek növekedésére fognak hivatkozni. A Tanács véleménye az, hogy a bankadó jövőre mérsékelheti a gazdasági növekedést.

A Bankszövetség elnöke is egyetért azzal, hogy a bankadó csökkentheti a gazdasági növekedést, azzal azonban nem, hogy idén az adó áthárítható. Erdei Tamás szerint ugyanis lehetetlen áthárítani egy ilyen mértékű többletterhet a recesszió közepén. Viszont ha jövőre is lesz bankadó és azután is, a Bankszövetség elnöke szerint nem elképzelhetetlen, hogy beépítik költségeikbe.

A pénzügyi szféra szereplőinek idén először szeptember 10-ig kell fizetniük a rájuk eső összeg felét. A második részletnek december 10-ig kell megérkeznie az államkasszába. A kormány összesen 200 milliárd forintos bevételt vár az új adóból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik