Gazdaság

29 milliárd forintjába kerül az OTP-nek a bankadó

A parlament által csütörtökön elfogadott bankadó az OTP adózott eredményét csoportszinten várhatóan 29 milliárd forinttal csökkenti 2010-ben - közölte a bankintézet.

A pénzügyi szervezetekre kirótt különadó OTP csoporttagok által 2010-ben együttesen fizetendő összege várhatóan 36 milliárd forint lesz, amivel a társasági adó alapja csökkenthető. Ennek alapján a csoportszinten várható negatív adózott eredményhatás 29 milliárd forint.

A közlemény szerint emellett továbbra is megmarad a 2007. január 1-jétől életben lévő hitelintézeti járadékadó, amelynek az OTP Bank Nyrt. és az OTP Jelzálogbank Zrt. által 2010-ben fizetett együttes összege várhatóan ötmilliárd forint lesz. Így az OTP csoport által 2010-ben fizetendő összes különadó várható összege 41 milliárd forint.

Az ez évben bevezetendő különadó az OTP Bank Nyrt. mellett terheli az OTP Jelzálogbankot, az OTP Lakástakarékpénztárat, a Merkantil Bankot, az OTP Lakáslízing Zrt.-t, az OTP Faktoring Zrt.-t, a Merkantil Car Zrt.-t, a Merkantil Ingatlan Lízing Zrt-t, továbbá az OTP Alapkezelőt és OTP Ingatlan Alapkezelőt.

A bejelentést követően az OTP részvények árfolyama mintegy száz forinttal, 5112 forintra esett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik