Gazdaság

Az IMF halvány esélyt még lát a megegyezésre

Egyes feltételek teljesülése esetén Magyarországnak még van halvány esélye arra, hogy hozzáférhessen a készenléti hitelkerethez - közölte az IMF budapesti képviseletének vezetője.

Magyarországnak van még halvány esélye arra, hogy megállapodásra jusson a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), és hozzáférhessen a készenléti hitelkeretből még le nem hívott maradványhoz, ám ehhez a kormánynak radikálisan meg kell változtatnia a pénzügyi reformot és a jegybank függetlenségét illető felfogását – jelentette ki a Dow Jones hírügynökségnek adott interjúban Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti képviseletének vezetője.

“A tárgyalások akkor folytatódhatnak, ha a kormány kész letenni az asztalra egy átfogó és tartós tervet a költségvetés szerkezeti átalakítására, különösképpen a 2011-es esztendőre vonatkozóan, kész elkötelezni magát e terv mellett, és hajlandó fogalkozni a pénzügyi szektor nyitott kérdéseivel a nemzeti bank függetlenségét is beleértve” – jelentette ki Iryna Ivaschenko.

Az IMF magyarországi képviselője azt is leszögezte, hogy az IMF és az EU elválaszthatatlan Magyarország hitelezésében “ez egy közös program, és az is marad” – jelentette ki.

Irina Ivascsenko hangsúlyozta, hogy a jegybank függetlenségének ügye megoldandó kérdés a tárgyalások újbóli felvétele előtt mind az IMF, mind az EU esetében.

Magyarország még 0,3 százalékpontnyira van az idei évre előirányzott 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél teljesítésétől – mutatott rá Irina Ivascsenko.

“Gazdaságilag lenne értelme ezt a 0,3 százalékpontos eltérést strukturális reformok bevezetésére váltani, mert ez jó alapot nyújtana a 2011-es költségvetéshez és bizonyítaná a kormány reformok melletti elkötelezettségét” – tette hozzá.

Ajánlott cikk:

Orbán az EU-val mindenképpen megegyezne

Ajánlott videó

Olvasói sztorik