Gazdaság

Orbán az EU-val mindenképpen megegyezne

A kormányfő elsődlegesnek nevezte a megállapodást az EU-val.

Magyarország számára most az elsődleges és lényegi kérdés az Európai Unióval való megállapodás – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolta ezt, miután horvát kollégájával tárgyalt a Parlamentben.

A kormányfő azt mondta, hogy ők mindenkivel tárgyalnak és konzultálnak, de megállapodniuk az unióval kell. Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság bátran vállalhatja a tárgyalásokat, de egyenlő mércével kell mérni, mindenkinek azonos időt kell adni arra, hogy teljesítse az uniós elvárást, a három százalékos hiánycélt.

Mint mondta, Magyarország köszönettel tartozik a valutaalapnak, mert amikor 2008-ban “a tragikus kormányzás, a költségvetési adatok meghamisítása szinte teljesen felemésztette Magyarország hitelképességét, szavahihetőségét”, akkor készségesen segített.

Az IMF azonban nem ajándékot adott, csak hitelt – emlékeztetett a kormányfő. Hozzátette: ezért az elmúlt hároméves együttműködést az IMF-fel Magyarország mindig is nagyra fogja értékelni. Ez a szerződés azonban lejár, így nem kell semmit megszakítani, felmondani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik