Gazdaság

FT: Magyarország csak vesztes lehet

A keddi Financial Times "Magyar baklövések" címmel szerkesztőségi cikkben foglalkozik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU küldöttségével folytatott tárgyalások ügyével.

A londoni gazdasági napilap szerint a hitelezők aggályai szerint az Orbán-kormány le akarta lassítani a költségvetési konszolidációt. A Fidesz ugyanakkor az októberi helyhatósági választások előtt “lakossági támogatásért udvarol” azzal, hogy a “ki ijed meg először” játékot űzi az IMF-fel – ám ebből a játszmából Magyarország biztosan vesztesként kerül ki.

Az írás szerint a hitelezők azt kérik, hogy Magyarország jövőre a hazai össztermék 3 százaléka alá csökkentse államháztartási hiányát az idei 3,8 százalékról. Ezt minden további nélkül meg lehetne tenni: a gazdasági növekedés üteme jövőre várhatóan jóval 2 százalék fölé gyorsul.

Ha azonban az Orbán-kormány egy ilyen enyhe költségvetési kiigazítást sem tud megemészteni, akkor jogos, hogy a hitelezők aggódnak Magyarország miatt, és megszakítják a támogatást – áll a Financial Times szerkesztőségi írásában.

A Financial Times szerint a választásokon szerzett jelentős többségének birtokában Orbán Viktor nem akarja, hogy kormányára az előd által elfogadott program nehezedjék. E program azonban megfelelő és méltányos, Orbán Viktornak pedig most neki kell állnia végrehajtásának, és az IMF-nek is ki kell tartania saját álláspontja mellett.

A lap keddi száma a kommentárrovatban is közöl egy írást az IMF-/EU-tárgyalásokról, megállapítva: az IMF és az EU “ritkán tapasztalható gerincességet” mutat egy olyan kormánnyal szemben, amely azon küszködik, hogy “populista ígéreteit összeegyeztesse a pénzügyi realitásokkal”.

Még ha a dacolás az IMF-fel és a EU-val elő is segíti a Fidesz politikai hatalmának konszolidálását, ez jó eséllyel pirruszi győzelem lesz. Magyarország csak még mélyebb gödröt ás magának, és a megmentéséhez kapcsolt feltételrendszer végül a jelenleginél is keményebb lesz – áll a Financial Times keddi kommentárjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik