gvh
Gazdaság

Tavaly is sokat bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal 2009-ben is sok, csaknem hatmilliárd forint bírságot szabott ki, de az áthúzódó eljárásokéval együtt ennél is több pénz folyt be.

Ha nem is rekordösszegű, de nagy bírságokat szabott ki a GVH 2009-ben: 5,95 milliárd forintot, és a korábbról áthúzódott összegekkel együtt végül összesen 6,05 milliárd folyt be. Idén ennél biztosan több lesz, mert néhány hete szabták ki az eddigi legsúlyosabb, 7,178 milliárdos büntetést, a vasútszakaszok felújítása során folytatott kartell miatt.

A bírságot a határozat kézhezvételétől számított egy hónapon belül be kell fizetni, nem szükséges megvárni a jogerős bírósági ítéletet. A GVH-nak egyébként 90 százalék fölötti a “találati aránya” a bíróságokon – mondta Nagy Zoltán elnök.

Az országgyűlési beszámolóban a GVH három javaslatot tesz a törvényhozásnak: azt, hogy a válságkezelés és a gazdaságélénkítés során hangsúlyosan vegyék figyelembe a versenypolitikai szempontokat, a jogalkotáskor legyenek tekintettel a versenyre gyakorolt hatásra, és alkossanak törvényi szabályokat a fogyasztói csoportokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik