Belföld

Sólyom az alkotmánybírósághoz fordul a versenytörvény miatt

A GVH vezetőinek kinevezése körül szabálytalanságokat lát az államfő.

Sólyom László köztársasági elnök megküldte véleményezésre az Alkotmánybíróságnak (Ab) a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt csütörtökön.

A törvény a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökhelyettesei megbízatásának keletkezésére és megszűnésére vonatkozó egyes szabályait módosítja, ezek között az államfő két rendelkezést talált alkotmányellenesnek – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

Az egyik rendelkezés értelmében a jövőben a GVH elnökhelyettese személyére nemcsak a GVH elnöke, hanem a GVH elnökének javasolt személy már azt megelőzően is javaslatot tehetne, hogy őt a köztársasági elnök kinevezte volna. A köztársasági elnök álláspontja szerint azonban kinevezés előtt álló személy ilyen hatáskört nem gyakorolhat.

A törvény másik rendelkezése szerint megszűnik a GVH elnökhelyetteseinek a megbízatása, ha a GVH elnökének a megbízása a kinevezési időtartam lejárata miatt megszűnik. Ezt a szabályt a törvény szerint alkalmazni kell a jelenleg hivatalban lévő elnökhelyettesekre is, arra tekintet nélkül, hogy hatéves kinevezésükből mennyi idő van hátra.

A köztársasági elnök szerint az új megszűnési ok hatálybaléptetésének ez a módja alkotmányellenes. Az Alkotmánybíróság gyakorlata alapján ugyanis a határozott időre kinevezett tisztségviselők idő előtti, jogszabállyal történő elmozdítása csak akkor elfogadható, ha az együtt jár az adott szervezet átalakításával. Ebben esetben ilyen nem történt – áll a KEH weboldalán található indoklásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik