Nagyvilág

Új Szó: Orbánék ismét fejjel mentek a falnak

Fidesz vs. valóság 2. címmel ír az Új Szó nevű szlovákiai napilap arról, hogy megszakadtak a tárgyalások a magyar kormány és az IMF, illetve az EU küldöttsége között.

A napilap Vélemény és Háttér rovatában Gál Zsolt politológus azt írja: “Orbán Viktor és csapata ismét nagy mert lenni, újra nekiment a falnak, ami megint keményebbnek bizonyult a fideszes fejeknél. Ez csak a kormánypárt tagjait és híveiket fogja meglepni, senki mást.”

“A kívülállók számára a tőkepiacok és a nemzetközi szervezetek beárazták, mennyit ér a szavazófülkékben történt forradalomban kapott kétharmados felhatalmazás a világpiacon: semmit!” – emeli ki a politológus.

“Bár igaz, hogy a magyar közkiadások finanszírozásához az elmúlt hónapokban már nem volt szükség a készenléti hitel részleteire, és Magyarország (államkötvényeinek eladásával) újból a piacoktól is tudott kölcsönt felvenni, az IMF–EU–Világbank-hitel afféle biztonsági védőháló. Aki ezekben a bizonytalan időkben e nélkül képzeli el a rendkívül sebezhető Magyarország jövőjét, az naiv és óriási rizikót vállal” – véli Gál Zsolt.

“A kormány inkább kockára teszi saját és országa nemzetközi hitelességét és stabilitását, mint hazai népszerűségét” – állítja Gál.

“Ez pedig rossz jel, mert a nemzetközi szervezetek nem engedhetnek egy olyan helyzetben, amikor több tucat országnak mondják: nincs kivétel” – teszi hozzá a politológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik