Gazdaság

Milliárdos terhek rakódnak a devizában eladósodottakra

Egymilliárd forinttal növelheti a devizahitelesek törlesztési terheit a forint hétfői árfolyamgyengülése a Generali Alapkezelő szerint.

Vizkelety Péter, az alapkezelő makrogazdasági elemzője kifejti: a forint június eleji árfolyamgyengülésekor készített becslés szerint, a hazai fizetőeszköz árfolyamának 4-5 százalékos gyengülése esetén a havi kétmilliárd forintos nagyságrendet is elérheti a devizahitelesek törlesztőrészleteinek emelkedése. Hozzáteszi, hogy csak a hétfői árfolyammozgást figyelve, a jelenlegi állapot tartós fennmaradása esetén a terhek növekedése elérheti az egymilliárd forintot.

A forint/euró árfolyama hétfőn 291 közelébe emelkedett a pénteken jegyzett 281 forint körüli jegyzésről, miután a hétvégén megállapodás nélkül félbeszakadtak a Magyarország és a nemzetközi hitelezők közötti tárgyalások.

Vizkelety Péter szerint ugyanakkor nem kell attól tartani, hogy a kialakult helyzet beláthatatlan katasztrófába torkollik.

Extrém esetben, ha például a következő egy évben nettó értelemben nem tudna Magyarország piaci forráshoz jutni, akkor sem kerülne csődközeli helyzetbe. Magyarország kellő fegyelmezettség mellett képes magát finanszírozni, az átmeneti nehézségek esetére pedig rendelkezik megfelelő tartalékokkal – emeli ki.

Az elemző kitér arra is, hogy a jelenlegi 5,25 százalékos szintről nem lát esélyt az alapkamat további csökkentésére, a kockázati tényezők (infláció, országkockázati megítélés) ugyanis ezt nem teszik lehetővé. Ugyanakkor bízik abban, hogy a jegybank által kilátásba helyezett, és 3-6 hónapos horizonton mintegy 50 bázispont erejéig a piac által is árazott kamatemelés elkerülhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik