Gazdaság

Jóváhagyták a megszorításokat Ukrajnában

Az ukrán parlament csütörtökön mégis jóváhagyta az IMF által megkövetelt költségvetési megszorításokat, miután első olvasatban még elvetette azokat.

Az állami beruházásoktól a nyugdíjfinanszírozáson át a védelmi kiadásokig számos területet érintő intézkedéscsomag jóváhagyásával a GDP 5,3 százalékáról 4,99 százalékára csökken a tervezett államháztartási hiány.

A Nemzetközi Valutaalap és Ukrajna 14,9 milliárd dollárról szóló előzetes hitelmegállapodást kötött – jelentették be még szombaton, azután, hogy az IMF küldöttsége befejezte két hétig tartó megbeszéléseit Kijevben.

Az IMF igazgatótanácsa várhatóan még júliusban meghozza végleges döntését, de az új hitel jóváhagyásához azt várja, hogy Ukrajna határozottabb lépéseket tegyen az államháztartási hiány csökkentésére.

A hitelösszeg amúgy is elmarad az ukrán kormány által várt 19 milliárd dollártól, amelyről hónapokon át tárgyalt az IMF illetékeseivel. Az IMF tavaly felfüggesztette az Ukrajnának szánt 16,4 milliárd dolláros hitelcsomag folyósítását, mert az akkori államfő, Viktor Juscsenko nem volt hajlandó költségvetési megszorításokat bevezetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik