Nagyvilág

Az IMF előzetes hitelmegállapodást kötött Ukrajnával

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Ukrajna 14,9 milliárd dollárról szóló előzetes hitelmegállapodást kötött.

Az IMF igazgatótanácsa várhatóan még júliusban meghozza végleges döntését.

A hitelösszeg elmarad az ukrán kormány által várt 19 milliárd dollártól, amiről hónapokon át tárgyalt az IMF illetékeseivel.

Az IMF tavaly felfüggesztette az Ukrajnának szánt 16,4 milliárd dolláros hitelcsomag folyósítását, mert az akkori államfő, Viktor Juscsenko nem volt hajlandó költségvetési megszorításokat bevezetni. Az IMF az új hitel megadásához azt várta, hogy Ukrajna határozottabb lépéseket tegyen államháztartási hiányának a csökkentésére.

Az idei GDP-arányos államháztartási hiányt 5,3 százalékra várja a kormány, amely eredetileg 1 százalékponttal kívánta csökkenteni évente a deficitet.

Az IMF-et azonban ez nem elégítette ki, a hiány gyorsabb lefaragását javasolta, jövőre 3,5 százalékra, míg a kormány eredetileg 4,3 százalékos deficitet tervezett. Az IMF elismerte, hogy a feszesebb ütemű hiánycsökkentést csak egy sor népszerűtlen intézkedés árán lehet majd elérni, így a közüzemi díjak emelésével, a nyugdíjak csökkentésével és a nyugdíjkorhatár fölemelésével.

Az ukrán gazdaság várhatóan 5-6 százalékkal nő az idén a tavalyi 15 százalékos visszaesés után, mert emelkedik Ukrajna fő exportcikkei, az acél- és fémtermékek ára, miközben az üzemanyagárak csökkennek, beleértve az orosz földgáz árát.

Az első negyedévben a GDP 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben 2,5 százalékos volt az infláció, a tavalyi 12,3 százalékos évi átlagos drágulás után.

Az IMF készenléti hitele nemcsak a költségvetés gondjainak az áthidalását segíti, hanem hozzájárul a befektetői bizalom erősítéséhez is. Erre különösen nagy szüksége van Ukrajnának, miután szerdán indul 1,3 milliárd euróra tervezett eurókötvény kibocsátásának road show-ja az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik