Gazdaság

A külföldiek pörgetik a hazai turizmust

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 1,5, a vendégéjszakák száma 2,5 százalékkal nőtt 2010 január-májusban az előző év azonos időszakához képest.

Ugyanakkor folyó áron két százalékkal csökkent a szálláshelyek árbevétele – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A növekedés főként a külföldi vendégforgalom megélénkülésének köszönhető: az év első öt hónapjában 1,095 millió külföldi vendég 2,975 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma hat, az éjszakáké négy százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Eközben a szálláshelyek 1,251 millió belföldi vendéget fogadtak – ez két százalékos csökkenést jelent – , a vendégéjszakák száma egy százalékkal nőtt, így január-májusban 2,754 millió belföldi vendégéjszakát jelentettek.

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma stagnált január-májusban, Budapesten pedig 4,5 százalékkal nőtt, zömében a visszatérőben lévő külföldivendég-forgalom bővülése miatt. A vendégforgalom visszaesése három turisztikai régiót érintett: a Tisza-tónál, a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon csökkent a vendégforgalom.

A külföldi vendégforgalom növekedése annyit jelentett, hogy a forgalom éppen csak meghaladta 2006 első öt hónapjának szintjét. Az öt legjelentősebb küldő ország – Németország, Ausztria, Olaszország, az Egyesült Királyság és Oroszország – közül a brit és német vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent 2009 azonos időszakához viszonyítva, a többi országból nőtt a forgalom.

A külföldi vendégforgalom jelentős részét realizáló szállodákban a magasabb kategóriákban – négy- és ötcsillagos egységekben – jelentős, 17, valamint 20,5 százalékos – növekedést jelentettek a szálláshelyek, a többi kategóriában visszaesett az eltöltött éjszakák száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik