Gazdaság

Kötelező lakásbiztosítást javasol a MABIASZ

A jelenlegi kárenyhítési és kártérítési megoldások helyett a lakossági, az önkormányzati, és az állami vagyont érintő katasztrófa kockázatok piac-konform kezelésére tesz javaslatot a MABIASZ.

A Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetsége (MABIASZ) javaslata azzal indul, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium koordinálása mellett jöjjön létre az illetékes kormányzati szervek, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a szükséges szakértők és tanácsadók, valamint a biztosítási szakma képviselőinek részvételével működő szakértői bizottság (munkacsoport), amely a tények és lehetőségek feltárását követően javaslatokat dolgoz ki a katasztrófa kockázatok kezelésére és hosszú távú működtetésére.

A munkacsoport első lépésben összegyűjtené a különböző minisztériumok, hivatalok, biztosítók és kutatóintézetek által kezelt katasztrófa – árvíz, vihar, jégverés stb. – adatokat, amelyek a lakásokban, az infrastruktúrában, illetve a mezőgazdaságban tettek kárt eddig.

A csoportmunka végeredménye egy, kizárólag katasztrófa eseményekre kiterjedő, alacsony díjú kötelező alapbiztosítás bevezetése lenne a lakóingatlanokra. Ezt a biztosítást a piaci biztosítók köthetnék meg, de létrehozható erre egy külön Nemzeti Biztosító is. Mindkettőre van példa a nemzetközi gyakorlatban, hiszen harminc országban kötelező kötni ilyen minimális, katasztrófa biztosítást.

Ezzel megszűnne az a lakossági öngondoskodás ellen ható, kényszerszülte állapot, amely – károk esetén, az egyes lakóingatlanok állami segélyből való helyreállításával – még azokat az állampolgárokat is a meglévő biztosításuk lemondására ösztönzi, akik korábban saját maguktól biztosítást kötöttek a vagyonukra.

A lakóingatlanokra vonatkozó, kötelező biztosítás bevezetését követően az állam jelenlegi segélyező szerepe megszűnne. Aki nem köti meg a kötelező lakásbiztosítást, az államtól nem kaphatna segítséget. Mindezzel párhuzamosan szociális alapokon nyugvó lakásbiztosítás-támogatási rendszert dolgoznának ki. Aki nem tudja kifizetni a minimális biztosítást, az támogatást kapna ehhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik