Gazdaság

USA: megegyezés született a pénzügyi reformtörvényről

Csaknem két évvel azután, hogy az amerikai pénzügyi rendszer az összeomlás küszöbére jutott, a washingtoni kongresszusban pénteken megegyeztek a pénzügyi reformtörvényről.

A törvényhozás alsó- és felsőháza közötti végső egyeztetés maratoni hosszúságúra nyúlt, a csütörtökön kezdett vitát több mint 20 órával később, péntek hajnalban tudták lezárni a honatyák.

Ezzel megállapodás született a legátfogóbb pénzügyi reformról, amelyet a 30-as évek nagy gazdasági válsága óta kezdeményeztek. Ha a kongresszus a jövő héten megszavazza az elfogadott törvényváltozatot, akkor az még a július 4-i nemzeti ünnep előtt Barack Obama elnök asztalára kerülhet aláírásra.

A reformcsomag nem szabja át alapjaiban a Wall Streetet, nem bontja részekre a legnagyobb pénzintézeteket, de átalakítja a pénzügyi rendszer működési kereteit, új erős ellenőrzési mechanizmusok léptet életbe.

A szövetségi tartalékbank-rendszer, a Fed keretében például új, független finanszírozású és vezetésű, csaknem teljes autonómiát élvező fogyasztóvédelmi iroda fog működni. A kormány széles körű felhatalmazást kap a csőd felé közelítő nagy pénzintézetek átvételére és konszolidálására, valamint a 600 ezer milliárd dolláros forgalmú származékos piac felügyeletére.

A pénzügyminiszter vezetésével ezenkívül megalakul egy olyan ellenőrző testület, amely a lehetséges rendszerszintű kockázatok felmérésével foglalkozik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik