Nagyvilág

Legyőzték a pénzügyi lobbit Washingtonban

Az amerikai szenátus 59-39-es szavazati aránnyal csütörtök este elfogadta az átfogó pénzügyi szabályozási reformról szóló tervezetet.

A történelmi jelentőségű reformcsomag az 1930-as évekbeli gazdasági válság óta a legátfogóbb változtatásokat irányozza elő a Wall Street működési szabályai tekintetében.

A felsőház által elfogadott tervezetet ezek után össze kell hangolni a képviselőház által már decemberben elfogadott változattal. A reformcsomag az amerikai gazdaságot mély recesszióba taszító 2008-as pénzügyi válság megismétlődését hivatott megakadályozni.

A törvénytervezet egy sor eszközt vezet be a pénzügyi rendszer és a piacok esetleg kockázatainak kimutatására, jelentősen megnövelve a központi bank, a Fed hatalmát. Könnyebbé teszi ezenkívül a csőd felé közelítő nagy pénzintézetek felszámolását. Új szabályokat ír elő az olyan összetett értékpapírok működésére vonatkozóan, amelyeknek nagy szerepük volt a 2008-as gazdasági krízis kialakulásában, továbbá megteremt egy pénzügyi fogyasztóvédelmi ügynökséget.

Ajánlott linkek:

Lenyomták a pénzügyi lobbit (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik