Gazdaság

Geotermikus energiát hasznosító beruházás kezdődik Makón

Másfél év múlva a termálvíz energiájával fedezik a makói gyógyfürdő és 750 lakás fűtésigényét egy 950 millió forintos beruházásnak köszönhetően.

A Maros-parti város önkormányzata a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán nyert a fejlesztéshez, a makói geotermikus rendszer kialakításához 444,5 millió forint támogatást – mondta Buzás Péter polgármester.

A beruházás során teljes körűen felújítják a már meglévő, Kelemen László utcában működő 92 Celsius-fokos termálvizet adó kutat. Megépül egy, a forró víz energiáját optimálisan hasznosító rendszer 3100 méternyi termálvezetékkel, átalakítanak egy már működő fűtőművet, korszerűsítik az érintett lakóépületek hőközpontjait, újakat létesítenek, s elvégzik a szükséges épületgépészeti átalakításokat – ismertette a fejlesztés részleteit a polgármester.

A projektnek köszönhetően a makói fürdőt és az érintett lakóépületeket ellátó fűtési rendszer energiafelhasználásában a jelenlegi nulláról 95 százalékra nő a megújuló energia aránya. Ezzel évente csaknem 2,2 millió köbméter földgáz elégetését lehet elkerülni, a szén-dioxid-emisszió pedig évi 3847 tonnával csökken, ráadásul a károsanyag-kibocsátást rendkívül kedvező fajlagos áron sikerül mérsékelni – tudatta Buzás Péter.

A 2011 végétől működő geotermikus rendszer gyakorlati képzési helyszínként hozzájárul a Szegedi Tudományegyetem által koordinált geotermikus technikus- és szakmérnökképzés beindításához is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik