Tudomány

Energiát termelhetnek a talajvizes kutak

Nemcsak a geotermális kutakat lehetne hasznosítani Magyarországon energiatermelésre, hanem az országszerte elterjedt talajvizeseket is a legújabb kutatások alapján.
Kapcsolódó cikkek

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai norvég kutatókkal a föld hőjét és a biomasszát együtt hasznosító minierőművek kutatásába, fejlesztésébe fogtak már tavaly áprilisban és 2011 áprilisáig dolgoznak a projekten. Most azt vizsgálják, mennyire pótolhatják ezek a létesítmények az egyre fogyó földgáz- és kőolajkészletet, illetve mennyire csökkenthető velük Magyarország energiafüggősége.

A magyarok és két norvég kutatóintézet (a Trondheimi Egyetem és a Norvég Geotechnikai Intézet) munkatársainak tervei szerint a talajvizes kutak a hőszivattyús technológiával a minierőműként működhetnének egy biomassza-kazánnal kombinálva. Egy ilyen továbbfejlesztésre alkalmas prototípus már működik is Sülysápon.

Az előzetes elemzések már most azt mutatják, hogy a jövőben gyártott termékek piac- és versenyképesek lesznek, így a projekt gazdasági értelemben is fenntarthatóvá válik. Erre enged következtetni az ipari partnerek fokozott érdeklődése is.

Ha sikerülne az alternatív forrásokat jobban bekapcsolni a magyarországi energiatermelésbe, nem csak csökkenne a fosszilis energiahordozók terén kialakult több, mint 80 százalékos importfüggőségünk, hanem élénkülne a gazdaság, csökkenne a munkanélküliek száma, javulna a termőföldek kihasználtsága, ami a vidék népességmegtartó erejét is növelné.

A projektet a VÁTI Nonprofit Kft. koordinálja, az anyagi feltételeket pedig az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus több mint ötszázmillió forintos támogatása teremtette meg.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.