Gazdaság

Geotermikus hőenergiával is fűtenek majd Miskolcon

Hosszú távú, 2030 végéig szóló hőenergia szállítási szerződést kötött pénteken a Miskolci Geotermia (MG) Zrt. a Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft.-vel.

A PannErgy Polifon Zrt. többségi tulajdonában lévő vállalat évente mintegy 113 ezer gigajoule geotermikus hőenergiát szállít majd a Mihő-nek.

Miskolc térségében, Kistokajban és Mályiban két termelő és egy visszasajtoló geotermikus kutat létesít hamarosan az MG. Mintegy kétezer méter mélységből hozzák a felszínre a forró vizet, illetve a gőzt, amelyből fűtési és ipari hőt, illetve villamos energiát állítanak elő.

A több lépcsősre tervezett beruházás első üteme mintegy 2,8 milliárd forintba kerül, a pénzt a cég saját forrásból, banki hitelből, illetve pályázat útján biztosítja. A projektnek köszönhetően a 32 ezer lakás távfűtését ellátó Mihő kft. 9-15 százalékkal alacsonyabb áron jut majd a hőenergiához.

A szerződés aláírását követően Bokorovics Balás, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke elmondta: Miskolc távhőigényének mintegy 20 százalékát szeretnék geotermikus, zöld energiával biztosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik