kkv
Gazdaság

Már a kkv-k is érzik az információk védelmének súlyát

Az információbiztonsági beruházásokra korábban alig költő kis- és középvállalatok (kkv) a kibertámadások elleni védelmet ma már az egyik legfontosabb feladatuknak tartják.

A Symantec számítástechnikai biztonsági vállalatnak a kkv-k információvédelmét vizsgáló felmérése (Global SMB Information Protection Survey) alapján a 10 és 499 közötti alkalmazotti létszámmal rendelkező cégek többsége 2009-ben még a legcsekélyebb biztonsági intézkedéseket sem tette meg az információk védelme érdekében.

Egy évvel később már a legmagasabb prioritással bíró feladatuk közé sorolták az információik védelmének biztosítását. Az összeállítás készítői szerint a változás nem meglepő, mert a kkv-k a számítástechnikai bűnelkövetők célpontjává váltak.

Az idén májusában készült felmérésben Magyarországgal együtt 28 országból 2152 felsővezető és informatikai szakember vett részt. “A kiberbűnözők főként a bankszámlaadatokat, hitelkártya információkat, valamint az ügyfelek és alkalmazottak adatait próbálják megszerezni” – derült ki az adatokból.

A Symantec szerint a kkv-k – érezve a rájuk leselkedő veszélyeket – ma már lépéseket tesznek a bizalmas információk biztonsága érdekében. Átlagosan 51 ezer dollárt (11,6 millió forintot) költenek évente a biztonságra, miközben az informatikai alkalmazottak munkaidejük kétharmadát a rendszereik védelmére fordítják. Nyolcvanhét százalékuknak van akcióterve egy esetleges támadás esetére, ugyanakkor mindössze 23 százalékuk értékelte az elképzelést nagyon jónak vagy kitűnőnek.

A kritikus vállalati információk elvesztése folyamatos veszélyt jelent, a megkérdezett vállalkozások 74 százalékát aggasztja ennek lehetősége. Ez valószínűleg abból adódhat, hogy 42 százalékuk már megtapasztalta a bizalmas információkat érintő adatvesztést.

A számítástechnikai rendszereken keresztüli támadás a kkv-k 73 százalékát érte tavaly, a kibertámadásoknak a 30 százaléka komoly károkat is okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik