Gazdaság

Megerősítenék a kkv-szektort Fellegiék

A jelenlegi 10 százalékról jelentősen - akár 40-50 százalékra - fel kell emelni a kis- és középvállalkozások részesedését az uniós forrásokból - hangsúlyozta Fellegi Tamás.

Az uniós forrásoknál várható stratégiaváltás fő eleme az egyszerűsítés és források átcsoportosítása – közölte a nemzeti fejlesztési miniszter a Heti Válasz és a Magyarok a piacon Klub által rendezett konferencián csütörtökön.

A kkv-k jelenleg az uniós pénzek 10 százalékát szerzik meg, 65 százalék jut az államigazgatási, nonprofit szervezeteknek, 22 százalék pedig a nagyvállalatoknak. Ezeken az arányokon jelentősen változtatni kell – hangsúlyozta.

A tárcánál mintegy 700 tételből álló projektlistát vizsgálnak át, hogy kiszűrjék a “nemkívánatos” gazdasági célokra irányulókat és ezeket lehetőség szerint visszavonják. Fellegi Tamás kijelentette: jelenleg 1200-1300 milliárd forintra tehető a még szabad uniós forrás, ez sokkal kevesebb, mint amire számítottak.

Megemlítette a közbeszerzési szabályok egyszerűsítését és a rendszernek az EU szabályoknak is megfelelő, de a nemzeti patriotizmust erősítő átalakítását. Ennek érdekében a tárca már a nyáron módosításokat kezdeményez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik