Gazdaság

Kína mérsékeltebb gazdasági növekedésre készül

A gazdasági növekedés ütemének visszaesését jósolta a második félévben a kínai jegybank egyik főtanácsadója és a Világbank legfrissebb jelentése is.

Hszia Pin pénteken egy sanghaji pénzügyi tanácskozáson megjegyezte: nem valószínű, hogy a kínai gazdaság növekedésének mértéke kétszámjegyű lesz, utalva arra, hogy az első negyedévben a GDP 11,9 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. 2009-et 8,7 százalékkal zárta a világ harmadik legnagyobb gazdasága.

Hszia – más szakértőkhöz és kormányzati vezetőhöz hasonlóan – úgy véli, az idén nem volna szabad a tervezett 7500 milliárd jüanos (1100 milliárd dollár) hitelkibocsátási határértéket túllépni, miután tavaly a gazdaságélénkítő csomag keretében nagy összegű kölcsönöket helyeztek ki, s az utóbbi időkben kiderült, a hitelképességet, a kockázatokat a pénzintézetek nem mérték fel elég körültekintően. A szakember ugyancsak felhívott az ingatlanspekulációk visszaszorítására, s összességében a megszorítások szükségességét, a monetáris politika normalizálását sürgette.

A Világbank frissen kiadott jelentésében kedvezőnek ítéli a kínai gazdaság állapotát és irányát, az év végére 9,5 százalékos növekedést jelez előre, míg 2011-re 8,5 százalékot jósol. Az export növekedése mellett kiemeli, hogy a nyersanyagárak emelkedése némileg csökkenti az ország korábbi versenyelőnyét.

A jelentés nem tesz említést a munkabérek tételének emelkedéséről, amire az utóbbi időkben egyre több jel mutat. Megjegyzi viszont, hogy a vidéki jövedelmek Kínában az első negyedévben átlagosan 16,4 százalékkal emelkedtek, az előző év azonos időszakához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik