Gazdaság

A vártnál lassabban nő a magyar GDP

Fokozatosabb forint-visszaerősödést, a jelenlegi szinten maradó MNB-kamatszintet és az eddig vártnál valamivel lassabb jövő évi magyar GDP-növekedést jósolnak londoni befektetési házak.

Az elemzők kiemelték ugyanakkor, hogy Magyarország – szinte egyedüliként a világon – tavaly jelentős többletet ért el strukturális elsődleges államháztartási mérlegében.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének új térségi deviza- és makro-előrejelzése 3, 6 és 12 havi távlatban most 275, 275 és 270 forintos euróárfolyamot valószínűsít a korábbi prognózisban szereplő 265, 265 és 255 forintos árfolyamok helyett.

A ház citybeli elemzői ugyanakkor felhívják a figyelmet a magyar költségvetési pozíció jelentős javulására az IMF-program kezdete óta.

A GS saját számításai szerint a strukturális elsődleges magyar államháztartási egyenleg tavaly a hazai össztermék (GDP) 2,75 százaléka körüli többlettel zárt, ami a cég szerint “szokatlan a térségben, sőt az egész világon”.

A JP Morgan bankcsoport ugyanakkor az általa eddig jósolt 4 százalékról 3 százalékra vette vissza a jövő évi magyar GDP-növekedésre adott prognózisát a gyenge euróövezeti kilábalásra hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik