Gazdaság

Orbán párhuzamot lát a Suzuki és a kormány között

A miniszterelnök és a Suzuki Motor Co. elnök-vezérigazgatója együtt a Suzuki Swift új modelljében.

A kormányfő azt mondta: a Suzuki gazdasági sikere fontos üzenet Magyarországnak, a válságtól nem kell megijedni, a pesszimizmus nem vezet sehová. A Suzuki gyár új modellel, a magyar politika új gazdasági rendszerrel rukkol elő – tette hozzá Orbán Viktor.

A japán és magyar együttműködésben közös, hogy hiszünk a jövőben és van erőnk változtatni – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátette, két nappal az új Swift világpremiere előtt a magyar kormány futószalagjáról is legördült egy termék.

“Leraktuk egy új gazdasági rend alapjait, melynek középpontja a munkahelyteremtés. Tíz év alatt egymillió munkahelyet teremtünk” – ismételte meg.

Oszamu Szuzuki közölte: Esztergomban az idén 170.000 autót gyártanak, ebből 40.000 lesz az új modell, amely ősztől lesz kapható Magyarországon. Mint mondta: a gyenge euró hatását az alkatrészgyártás európai szintű honosításával védik ki, de a modellt Japánban is gyártják majd.

A Suzuki magyarországi piaci részesedése 13,48 százalék volt tavaly, ezzel a márkák között megtartotta 13 éve elfoglalt vezető helyét. A cég legnépszerűbb autói az esztergomi modellek, SX4-ből 3.084-at értékesítettek, Swiftből 2.480 fogyott, a Splash-ből 2.209 darabot adtak el.

A Suzuki Motor Corporation a világ tizedik legnagyobb autógyártó vállalata, 51.500 főt foglalkoztat, 23 helyen rendelkezik termelőegységgel, 198 országban és régióban folytat üzleti tevékenységet.

A 2009-es pénzügyi évben 2,35 millió személygépkocsit, 3 millió motorkerékpárt értékesített. A társaság 18,8 milliárd eurós nettó forgalmat ért el, 605 millió eurós működési eredmény mellett. A Magyar Suzuki Zrt. az 1991-es gyáralapítástól 280 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtott végre esztergomi gyárában. A 3.900 dolgozó mellett a beszállítói kör több ezer embernek biztosít munkát.

Oszamu Szuzukit délután Mária Terézia díjjal tünteti ki Esztergom és térsége gazdasági fejlesztéséért a Vállalkozók Esztergomért Egyesület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik